fbpx

ProGlas u Kraljevu: Poklanjaju nam naš novac i uzimaju budućnost

Nekoliko stotina ljudi prisustvovalo je tribini "Podrži i potpiši ProGlas" u Kraljevu. Nažalost, sala nije bila dovoljno velika da primi sve građanke i građane koji su želeli da čuju ciljeve i ideje inicijative, pa je nekoliko stotina njih ostalo napolju. Organizatori ProGlasa ovom prilikom izražavaju žaljenje zbog takve situacije, i mole za razumevanje, budući da im iznajmljivanje prostora adekvatne veličine ni ovoga puta nije omogućeno.

Okupljenima su se obratili novinarka Biljana Stepanović, reditelj Srdan Golubović, akademik Vladica Cvetković i profesor Univerziteta u Beogradu Filip Ejdus.

Biljana Stepanović se na početku osvrnula na najavu predsednika Srbije da će studentima tokom decembra biti isplaćeno po 1000 dinara.

Biljana Stepanović FOTO: ProGlas

– To što ste danas dobili 1000 dinara, sutra ćete da vratite 3000. Mi to uzimamo od naše dece, to je njihova budućnost. Naša država je u proteklih desetak godina zadužena za 21 milijardu evra. Mi ne znamo gde su te pare tačno potrošene, ali veliki deo je otišao na tzv. poklone stanovništvu. Nama se poklanja naš novac, i tako nam se uzima budućnost, i budućnost naše dece – poručila je Stepanović, dodajući da ipak ne može da ne bude optimista, zbog čega je važno da svi izađemo na glasanje.

Profesor Filip Ejdus na početku je objasnio zbog čega je na tribinu došao u majici na kojoj je slika „Krik“ Edvarda Munka.

– Prvi element ProGlasa je zapravo kolektivni krik, koji je pokrenuo lavinu, a dokaz toga je reakcija vlasti. Sa jedne strane, za RTS mi ne postojimo – nisu rekli ništa o nama. Sa druge strane, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u prorežimskim tabloidima vode bespoštednu kampanju protiv potpisnika ProGlasa. Očigledno je da se neko u vlasti uplašio ove inicijative – poručio je Ejdus, dodajući da je zato vrlo važno da se lavina ne zaustavi na pola puta, te da je zato bitan 17. decembar.

– Nijedne izbore ne treba posmatrati kao sudbonosne i presudne, jer to vodi ka političkom fatalizmu. Zbog toga nakon nekih izbora koji su izgubljeni dolazimo u situaciju razočarenja i predaje. Međutim, ovi izbori jesu strašno važni, jer bi mogli da promene krvnu sliku Srbije. Mislim da bi promene u nekim gradovima i opštinama u velikoj meri napravile pukotinu u sistemu ove vlasti – rekao je Srdan Golubović.

Srdan Golubović FOTO: ProGlas

– Želimo li mi da živimo u ovakvoj državi ili ne? U Srbiji u kojoj se vlada po manirima iz 19. veka, i koji se razlikuju samo po obliku nasilja. Ja lično ne pristajem da živim u takvoj zemlji. Izađite na glasanje, neka se vaša volja čuje – poručio je akademik Cvetković.

Iza inicijative ProGlas stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo više od 167.000 građana, među kojima i nekoliko stotina javnih ličnosti. Svako može potpisati inicijativu na: proglas.co.rs.