fbpx

Tribina „Čuje li se glas studenata“ u Novom Sadu: „Studenti nisu društvo spavača“

Studenti nisu “društvo spavača”, postoji kritična masa koja je spremna da svoje nezadovoljstvo iskaže na ulici i na sve moguće načine i da pokažemo da se ne plašimo, rečeno je na tribini “Čuje li se glas studenata na fakultetima?, koka je u organizaciji Inicijative ProGlas održana večeras u Novom Sadu.

Trbinu je moderirao Filip Ejdus, profesor na Fakzultetu političkih nauka i jedan od inicijatora ProGlasa, a govorili su student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Huba Aradi, studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milica Kostin i profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut.

Vladimir Huba Aradi rekao je da je Studentski parlament na tom fakultetu “jednopartijski”.

Studentkinja Milica Kostin kazala je da želi da nastavi da živi u društvu koje će biti bolje. “Na tome treba neprestano raditi, samo treba duboko tražiti i kopati”, kazala je ona.

Studenti su se požalili da studentski parlamenti njihovih fakulteta ne rade svoj posao, ne predstavljaju studente, finansijski netransparentno posluju, onemogućavaju studentsko organizovanje i po potrebi rade na propagandi vladajuće Srpske napredne stranke.

Profesorka Jelena Kleut rekla je da su pred akademskom zajednicom dva izbora: “ili ćemo da se borimo ili ćemo da se predamo”.

“Sedeli smo kao kuvane žabe, ćutali smo, sačekali smo da nam se ovo desi. Odćutali smo svašta i ovo su posledice. Režim je prepoznao da pretnja leži u studentima, a ne u nama malobrojnima sa univerziteta koji smo spremni da dignemo glas”, kazala je Jelena Kleut.

Ona je studentima poručila da ne treba imati nikakvu iluziju o tome da će otpor u prvo vreme biti masovan, ali je dodala da ovakve grupe studenata koji se ne plaše mogu da razveju strah i kod ostalih.