fbpx

ProGlas u Gornjem Milanovcu: Neophodna programska i akciona saradnja građanskih pokreta

ProGlas je 3. jula održao niz radnih i programskih sastanaka s građanskim pokretima iz Gornjeg Milanovca i rudničkog kraja.

Razgovarajući s predstavnicima ovih udruženja, među kojima su bili i ekološki pokreti i organizacije mladih, iskristalisalo se nekoliko tema koje bi trebalo da budu predmet saradnje u narednom periodu. To je na prvom mestu ponovno pokrenuto pitanje otvaranja rudnika litijuma u Jadru, a slična istraživanja postoje i na području Gornjeg Milanovca, u Pranjanima.

U razgovorima je izdvojeno i pitanje decentralizacije kao modela kojim bi se osnažile lokalne sredine i postigla njihova veća zastupljenost u odlučivanju na nacionalnom nivou.

Građanski pokreti iz Gornjeg Milanovca i okoline govorili su i o važnim lokalnim problemima, od infrastrukturnih do demografskih, od problema sela do problema uključivanja mladih u društvene procese, naglašavajući da je za rešavanje i lokalnih i nacionalnih pitanja neophodna veća informisanost građana i programska i akciona saradnja i udruživanje građanskih pokreta. Učesnici razgovora su naglasili da se već dugo vremena u društvu sistematično razara poverenje, a da je za rešavanje problema neophodna obnova poverenja kroz saradnju na konkretnim važnim temama.

ProGlas su na radnim sastancima u Gornjem Milanovcu predstavljali Ivanka Popović i Gojko Božović.
Serija radnih sastanaka ProGlasa s građanskim pokretima u Srbiji, posle Gornjih Nedeljica, Novog Sada i Gornjeg Milanovca, nastavlja se u Nišu.