fbpx

Filip Ejdus biografija

Filip Ejdus je profesor studija bezbednosti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U svom akademskom istraživanju on istražuje kako identitet, emocije i sećanje utiču na međunarodnu bezbednost. Geografski fokus njegovih interesa su Zapadni Balkan, rog Afrike i Bliski Istok. U svojim istraživanjima javnih politika bavio se demokratskim upravljanjem i reformom sektora bezbednosti, kontrolom konvencionalnog naoružanja, bezbednosnom politikom EU itd. Objavio je brojne radove u naučnim časopisima iz oblasti političkih nauka, međunarodnih odnosa i studija bezbednosti. Njegova poslednja knjiga je Međunarodna bezbednost: teorije, sektori i nivoi (Clio, 2024). Za knjigu Crisis and Ontological Insecurity: Serbia’s Anxiety Over Kosovo’s Secession (Palgrave 2020) dobitnik je nagrade Veselin Lučić Univerziteta u Beogradu. On je takođe osnivač i kourednik časopisa Journal of Regional Security.

Pored ovih akademskih interesovanja, Filip Ejdus je Predsednik udruženja za međunarodne studije Centralne i Istočne Evrope (CEEISA), član Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i kopredsedavajući Regionalnom studijskom grupom za stabilnost u jugoistočnoj Evropi pri Konzorcijumu akademija odbrane i instituta za studije bezbednosti Partnerstva za mir (PfPC)

Filip je diplomirao i doktorirao međunarodne odnose i bezbednost na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a stekao je master diplome međunarodnih odnosa na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke kao i na Institutu za političke studije u Parizu (Sciences Po). Kao dobitnik prestižne nagrade Marie Curie proveo je dve godine kao postdoktorand na Univerzitetu u Bristolu.