fbpx

Srdan Golubić biografija

Reditelj Srdan Golubović rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za vreme studija snimio je više kratkih igranih filmova, među kojima je najpoznatiji kratki igrani film „Trojka“, koji je 1994. osvojio Zlatnu medalju grada Beograda za najbolji debitantski film na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Film „Trojka“ učestvovao je na festivalima u Tel Avivu, Birmingemu, Lionu, Čikagu.

Godine 1995. režirao je treću priču iz omnibusa „Paket aranžman“, pod nazivom „Herc minuta“, generacijskog rokenrol filma koji se s velikim uspehom prikazivao u domaćim bioskopima. Pri filmskoj kući Baš-Čelik, koju osniva s timom mladih autora, realizuje muzičke spotove za najpoznatije domaće grupe i pevače, kao i veoma zapažene reklamne spotove i marketinške kampanje.

U produkciji Baš-Čelika 2001. snima svoj prvi igrani film – „Apsolutnih sto“, s kojim je učestvovao u glavnim programima na preko 30 internacionalnih filmskih festivala: San Sebastijanu, Torontu, Solunu, Kotbusu, Roterdamu, Pusanu, Parizu, Palm Springsu, Trstu, San Hozeu. Film je osvojio deset međunarodnih i 19 domaćih nagrada. Trenutno priprema svoj drugi igrani film – „Klopka“, u nemačko-mađarskoj koprodukciji.

Golubović je dobio i brojne međunarodne nagrade, među kojima nagradu publike za najbolji strani film na Filmskom festivalu u Solunu, Fipresci nagradu na festivalu u Kotbusu, a nagrađivan je na festivalima u Parizu i Paliću i na još nekoliko drugih. Što se tiče domaćih festivala, osvajao je nagrade na filmskim festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Vrnjačkoj Banji i Nišu.