fbpx

ProGlas se protivi realizaciji projekta Jadar

ProGlas se protivi realizaciji projekta Jadar sve dok se u Srbiji ne uspostave uslovi za pravi društveni dijalog na ovu važnu društvenu temu.

Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika Jadar, ProGlas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje poverenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procenu ekonomske koristi. 

Postojeća vlast je na mnogo primera pokazala da joj se ne može verovati, jer je sklona korupciji, davanju prednosti ličnom i partijskom a ne opštem interesu.

Dalji nastavak realizacije projekta rudnika Jadar pod sadašnjim okolnostima vodio bi produbljivanju podela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi. Netransparentan projekat, praćen otvorenim lobiranjem s različitih domaćih i međunarodnih adresa, kao i apsolutnim protivljenjem stanovništva iz oblasti Jadra, podstiče strahove i nepoverenje. 

Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posledice, ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija.