fbpx

ProGlas u Gornjim Nedeljicama

Predstavnici ProGlasa dr Miodrag Majić, dr Tamara Ignjatović Džamonja i Gojko Božović posetili su juče Jadar, gde su razgovarali s meštanima Gornjih Nedeljica i predstavnicima Udruženja "Ne damo Jadar".

Želeći da na licu mesta i iz prve ruke čuju stavove meštana povodom ponovo pokrenutih kontroverzi oko projekta rudnika litijuma u Jadru, predstavnici ProGlasa su izrazili solidarnost s meštanima Gornjih Nedeljica i razumevanje za njihovu zabrinutost i nezadovoljstvo zbog netransparentnog projekta za koji veruju da suštinski ugrožava njihov način života i njihova imovinska i građanska prava. 

Predstavnici ProGlasa su obišli delove Gornjih Nedeljica u kojima je planiran rudnik litijuma, uključujući i mesta istražnih bušotina i imanja koja je u pethodnom periodu otkupila kompanija Rio Tinto s delimično ili potpuno uništenim kućama, što su neke  od najdramatičnijih slika u današnjoj Srbiji. 

Svetlana Bojković će u petak prisustvovati protestu građana u Loznici koji organizuje Udruženje „Ne damo Jadar“.  

Sastanak s meštanima Gornjih Nedeljica i predstavnicima Udruženja „Ne damo Jadar“ prvi je u seriji radnih sastanaka koje će ProGlas u narednom periodu održati širom Srbije sa lokalnim udruženjima građana.