fbpx

Dragan Bjelogrlić biografija

Dragan Bjelogrlić jedan je od najvećih srpskih glumaca, reditelja i producenata. Pored uspešne glumačke karijere, poslednje dve decenije posvetio se produkciji i režiji filmova i TV serija, čime je postao jedan od najpriznatijih i najuspešnijih filmskih stvaralaca u čitavom regionu.

Dragan Bjelogrlić je rođen 10. oktobra 1963. godine i nakon završene osnovne i srednje škole u Beogradu, upisuje Fakultet dramskih umetnosti, na kojem je diplomirao 1989.godine. Sa 15 godina imao je prvu ulogu, tumačeći lik Save Jovanovića Sirogojna u filmu „Boško Buha“, a nakon toga su usledile uloge u najznačajnijim domaćim filmskim i TV projektima. Za 40 godina profesionalne karijere, Dragan Bjelogrlić je igrao u više od 90 filmova i TV serija, a paralelno je igrao i u predstavama najvećih domaćih pozorišta.

Početkom 1994. godine osnovao je producentsku kuću „COBRA FILM“ koja stoji iza nekih od najpoznatijih igranih filmova, TV serija, i pozorišnih predstava. Kao reditelj, Bjelogrlić potpisuje 7 filmova i TV serijala, dok je kao producent radio na 13 najznačajnih srpskih kinematografskih naslova. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario se i kao pisac i scenarista velikog broja naslova.

Kao reditelj je debitovao na filmu i TV seriji „Montevideo, Bog te video“, koji je oborio sve dotadašnje bioskopske rekorde, a film je izabran da predstavlja Srbiju na dodeli Oskara.

Nakon toga je usledio veliki uspeh sa serijalom „ Senke nad Balkanom“, koja je prva srpska TV serija emitovana na platformi Amazon Prime.

Odmah zatim, 2021. godine Bjelogrlić je režirao i producirao film “Toma”, koji je najgledaniji srpski film u poslednjih 20 godina, sa više od million gledalaca. Samo dve godine kasnije, usledila je fascinantna priča “Čuvari formule” o nuklearnom akcidentu u Vinči. Pored velikog broja nagrada na najpriznatijim međunarodnim festivalima od Lokarna do Pekinga, “Čuvari formule” su i najgledaniji domaći film u 2023. godini.

Dragan Bjelogrlić je dobitnik svih najznačajnih glumačkih nagrada, više od 20 međunarodnih priznanja za svoj rediteljski i producetski rad, ali i velikog broja priznanja za doprinos razvoju kulture i umetnosti. Više od 30 godina je aktivan učesnik društvenog dijaloga u uspostvaljanju demokratskih vrednosti.

Pre tri godine osnovao je Master klas na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Oženjen je Majom Bjelogrlić sa kojom ima kćerku Miju i sina Alekseja.