fbpx

Tamara Džamonja Ignjatović biografija

Tamara Džamonja Ignjatović, redovna profesorka na Odelenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predaje kurseve iz oblasti kliničke psihologije i mentalnog zdravlja. Prethodno je radila na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, gde je završila specijalizaciju iz medicinske psihologije na medicifskom fakultetu u Beogradu.

Predavala je preko 20 godina na Fakultetu političkih nauka. Autorka je i koautorka preko 250 naučnih i stručnih publikacija, oko 20 monografija, 30 poglavlja u međunarodnim i nacionalnim publikacijama i zbornicima. Učestvovala je u brojnim naučno-istraživačkim, kao i aplikativnim projektima vezanim za oblast psihologije i socijalne zaštite, podržanih od strane Ministrstva za nauku i tehnološki razvoj, kao i drugih domaćih i međunarodnih organizacija poput UNICEF-a, OEBS-a, vlade Republike Norveške, Tempus programa i fondova Evropske unije.

Primarna interesovanja profesorke Tamare Džamonje Ignjatović obuhvataju kliničku psihologiju, psihološku procenu ličnosti, psihoterapiju i savetovanje, razvoj usluga socijalne zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, kao i primenu medijacije u različitim oblastima. Osnovala je Specijalističke akademske studije iz Medijacije i rukovodila Centrom za istraživanja u socijalnoj politici i socijalnom radu. Kreirala je i vodila edukativne seminare iz oblasti kliničke procene ličnosti, veština komunikacije, medijacije, tretmana za decu i mlade sa problemima u ponašanju, tretmana osoba sa traumatskim iskustvom, itd.

Gostovala je kao predavačica na International Psychoanalitic University u Berlinu i na BOŠ-u. Bila je stipendistkinja letnje škole Alber Elis Instituta u Njujorku i članica Society for Personality Assessment (SPA). Aktuelno je članica redakcije časopisa Psihološka istraživanja i urednica psihološke biblioteke Imago, izdavačke kuće Klio. Dobitnica nagrade Živorad Žiža Vasić 2019. godine za popularizaciju psihologije i dva puta nagrade Ljubomir Ljuba Stojić za doprinos radu i razvoju strukovnog udruženja psihologa koje dodeljuje Društvo psihologa Srbije. Izabrana je 2021. za Predsednicu Društva psihologa Srbije i tu funkciju aktuelno obavlja. Za svoje društveno angažovanje Feministički kulturni centar BeFem dodelio joj je priznanje Za feminističku etiku brige 2024. u okviru priznanja Bring the Noize.