fbpx

At the initiative of ProGlas, OGP Voice of Serbia signed an Agreement for Free and Fair Elections

Otvorena građanska platfirma (OGP) Glas Srbije juče je u Topoli potpisala "Dogovor za slobodne i poštene izbore" koji je inicirala Inicijativa ProGlas.

Podsetimo, ProGlas je inicirao „Dogovor za slobodne i poštene izbore“ 9. marta ove godine, a tada su Dogovor potpisale parlamentarne opozicione stranke/koalicije – koalicija Srbija protiv nasilja i NADA. Među potpisnike Dogovora, sada se pridružila i Otvorena građanska platfirma (OGP) Glas Srbije, a Dogovor je potpisan pošto je održana tribina Glasa Srbije o decentralizaciji i panel diskusija osnivača ProGlasa na kojoj su učestvovali glumica Svetlana Ceca Bojković, novinar Petar Peca Popović i novinarka Biljana Stepanović.

OGP „Glas Srbije“ okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi.

Dogovor je u ime OGP Glas Srbije potpisao predsedavajući i predstavnik GG „Znamo se“ iz Kragujevca dr Miroslav Stojanović.

Potpisivanjem Dogovora, OGP Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni i pridružuje s ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore.

Kako je  saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer  i slobodnih izbora. Kao posebno važan ističe se zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana. Zatim, od Javnog servisa se traži da u skladu sa svojim zakonskim obavezama potpuno istinito informišu građane o lokalnim i gradskim izborima, kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu. Takođe, zahteva se da ponovljeni gradski izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Navodi se da bi ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni. Zahteva se i da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u istom danu kao i izbori za Grad Beograd.

„Skup u Topoli doživljavam kao skup u Topoli pod Karađorđem. Drago mi je da čujem i vidim da ima ljudi kojima je svoj grad na prvom mestu“, izjavio je novinar Petar Peca Popović, jedan od inicijatora ProGlasa, na tribini u sali bioskopa u Topoli.

Novinarka Biljana Stepanović kazala je da je pre godinu dana prisustvovala osnivačkoj skupštini OGP Glas Srbije u Kragujevcu, te da joj je drago što danas vidi da se organizacija širi i okuplja nova udruženja. „Preko njih se čuje glas iz naroda i ovo je borba za opstanak, a baš ovu platformu i ove ljude iz lokalnih platformi vidim kao nadu da zajednička borba za bolji život može da bude uspešna“, istakla je ona.

Celu tribinu pogledajte u video prilogu: