fbpx

ProGlas: We're not calling for a boycott, but for a fight for fair electoral conditions

„I pored glasno izgovorenih tvrdnji predstavnika vlasti da su spremni da ispune isporučene izborne uslove - to se nije dogodilo. U takvim okolnostima, ProGlas nema moralno, etičko i društveno-odgovorno pravo da poziva građane da na takve izbore izađu“, poručio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić na današnjoj konferenciji za novinare inicijative ProGlas.

Bjelogrlić je objasnio da to ne znači da ProGlas poziva građane na bojkot.

Ovo je borba za izborne uslove, da do bojkota ne bi došlo. Da li ima dovoljno vremena da se do 2. juna, kada su zakazani izbori za Beograd, ti uslovi ispune? Sumnjamo. Mnogo realnija je jesen. Ali to će odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građanima borimo za izborne uslove“, zaključio je Bjelogrlić.

U cilju toga, glumac i reditelj je najavio da ProGlas kreće sa aktivnostima koje će, po njihovoj proceni, obezbediti osnov za sveobuhvatnu borbu građana. U petak 19. aprila na kanalu TV N1 biće emitovan dokumentarni fim „Sistemska prevara“, koji je sačinio tim ProGlasa. Takođe, početkom maja krenuće se i sa tribinama i mitinzima po Srbiji, na kojima će građanke i građani biti pozivani u borbu za ispunjenje izbornih uslova.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da najvažniji patriotski zadatak svih građana vraćanje ustavnog prava na izbor.

„Mi to danas u Srbiji nemamo. Mi nemamo izbore. Važno je istaći da smo zaista želeli da budemo konstruktivni i 15. februara izašli sa listom minimalnih uslova za izbore koji je manji od onoga što se kasnije našlo u ODIHR-ovom izveštaju. Kasnije smo sve sveli na svega tri uslova – da se izvrši revizija biračkog spiska, da se omogući građanima da budu zaista informisani o onome za šta glasaju, a treći je da se svi izbori na lokalu održe u isto vreme i da se makar smanji mogućnost tog ‘izbornog turizma’ kog smo svi bili svedoci. Nažalost, sve ovo što smo videli, uključujući današnji dan, pokazalo je da stvarne volje da se čak i ti minimalni uslovi ostvare – nema“, rekao je Majić.

Profesorka Ivanka Popović ukazala je na to da bi vladajuća stranka volela da su građani bespomoćni i malodušni.

„Svako ko želi da ima informacije o tome šta se dešava u našoj zemlji, oko izborne krađe i lažima o izbornoj krađi, može da dođe do tih informacija. Da li smo mi pobeđeni? U smislu da smo se prepustili vladajućoj stranci i da živimo realnost koja njoj odgovara? Mislim da ne i mislim da ne smemo da se prepustimo tome. Ima otpora i mislim da bi trebalo da ga bude još više“, poručila je Popović.

Pisac i izdavač Gojko Božović veruje da su pošteni izbori jedini način da se prebrodi politička kriza.

“Postoje ozbiljne sumnje u fantomske birače koji se preseljavaju iz jedne u drugu opštinu. Pitanje medijskog pluralizma nije ni dotaknuto, a ono ostaje kao jedno ozbiljno pitanje koje se nalazi pred našim društvom, a mi moramo zahtevati da se ono otvori na dalekosežniji način nego što je to rađeno u prethodnom periodu“, zaključio je Božović.